Ettevaatust kodutehtud jäätisega - kui jäätist valmistatakse liigtooretest munadest, võib nendes leiduda Salmonella bakter. (PantherMedia / Scanpix)

Osa suvistel piknikel ja grillpidudel söödav võib olla tervisele ohtlik. Eriti, kui seda pole valmistatud õigesti.

Vähegrillitud liha. Grillimine on suve lahutamatu osa. Sellele vaatamata pea meeles, et liha, mida pole piisavalt palju tulel hoitud, võib sisaldada ohtlikke baktereid, kirjutab Health. 

Rooskapsas. Grill-liha juurde rooskapsa lisamine võib samuti lõppeda toidumürgitusega. Rooskapsas vajab kasvamiseks sooja ja niisket, sama vajavad juhtumisi ka bakterid (kaasa arvatud salmonellabakter) . Enne rooskapsa salatisse panemist kaalu selle kuumutamist.

Isetehtud salatikaste. Jutt ei ole siis siinkohal poest ostetud salatikastmetest, sest need on pastöriseeritud. Salatikastmete puhul tuleb tähele panna, kas mune on piisavalt keedetud ja kogu köögivarustus, mis sellega kokku puutus, oli piisavalt puhas.

Roheline salat. USAs on igal aastal mitusada nakatumist rohelise salati kaudu. Näiteks tuleb tähelepanu pöörata hügieenile ja salati pesemisele. Soovitatav on salatit pesta suures anumas, mitte lihtsalt loputada vee all.

Austrid. Suvisel ajal tuleks austrite söömise osas ettevaatlik olla, sest on oht külge saada kaks bakterit: Vibrio parahaemolyticus ja Vibrio vulnificus. Mõlemad bakterid põhjustavad iiveldust, oksendamist, sisevalusid. Teine mainitud bakterist võib isegi elu ohtu panna.

Kodustehtud jäätis. Taaskord – kui jäätist valmistatakse tooretest munadest, võib nendes leiduda salmonelloositekitaja. Pigem on soovitav kasutada vanillikastet või pastöriseeritud mune. Tegelikult võib ka poest ostetud jäätis sisaldada bakterit, kuid need juhused on haruharvad.

Tomatid. Tomatid on tõeliselt tervislikud, aga kuna neid ei küpsetata (mis tavaliselt baktereid tapab), siis võib neid seostada mitmete suviste haigestumistega. Selle vältimiseks tuleb tomateid väga hoolikalt pesta.

Täidetud munad. Grillipeol liha kõrvale ampsamiseks on täidetud munad täiuslikud – aga taaskord, kui neid ei keedeta piisavalt ja neid valmistades puhtust ei hoita, on oht haigestuda. Bakterit võivad sisaldada ka munad, mis näevad välja täiesti tavalised.

Jaga artiklit

3 kommentaari

H
Horros  /   12:35, 8. juuni 2017
Tundub, et poolyohlakas Greete Kõrvits on taas üllitisega maha saanud. :D:D:D
.
"Asjatundjate sõnul sõltub bakteriga nakatumise tõenäosus sellest, kui paljudest eri loomadest on liha tehtud."
"... kui jäätist valmistatakse liigtooretest munadest, võib nendes leiduda salmonelloositekitaja."
E
elo  /   11:22, 8. juuni 2017
Liigtooretest munadest valmistatud jäätis ! Kas peaks valmistama jäätist keedetud munadest ?
Varsti peab uudiste lugemiseks palkama isikliku toimetaja , kes artiklitest lauslollused välja toimetaks.

Päevatoimetaja

Kristjan Väli
Telefon 51993733
kristjan.vali@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis