(PantherMedia / Scanpix)

Need, kes on suured friikartulisõbrad, on ohustatud enneaegsest surmast, väidavad teadlased.

Selle tõdemuseni jõudsid teadlased kaheksa aasta pikkuse uuringuga 4440 Põhja-Ameerika inimest jälgides, kirjutab news.com.au. Enneaegse surma risk ohustab enim neid, kes tarbisid friikartuleid regulaarselt ehk kaks kuni kolm korda nädalas.

Tõsi, teadlased leidsid, et friikartulid polnud ainus enneaegset surma põhjustanud toit - ka teised kuumas õlis küpsetatud kartulid andsid sama tulemuse, väidetakse ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition ilmunud uuringus.

Aastate jooksul jälgiti hoolega osalejate kartulitarbimise harjumusi. Selgus, et surm oli seotud peamiselt friikartulite söömisega. Tõsi, friikartulid polnud ainsad süüdlased, teadlased leidsid seoseid varasema surmaga ka teiste kuumas õlis küpsetatud kartulite puhul.

Teadlased ei väida otse, et friikartulid tapavad, kuid seos surma ja friikartulite söömise sageduse vahel on küll olemas. Ka nendivad nad, et kuus üks-kaks korda friikaid vitsutanuid enneaegne surm ei ohustanud.

Jaga artiklit

1 kommentaar

K
Kõikide toitude liigtarbimine võib hauda viia.  /   03:18, 21. juuni 2017
.

Päevatoimetaja

Kristjan Väli
Telefon 51993733
kristjan.vali@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis