(PantherMedia / Scanpix)

Suurem kiudainete sisaldus toidus on seotud väiksema sümptomaatilise osteoartroosi riskiga, kinnitavad teadlased.

Sellele tulemusele jõudsid nad kahe suure uuringu raames kogutud aineid uurides, kokku vaadeldi ligi 6300 inimese andmeid, vahendab meditsiiniportaal Med24.

Mõlemas kohordis oli kiudainete sisaldus dieedis pöördvõrdeliselt seotud sümptomaatilise osteoartroosi riskiga.

Kiudainete väiksema ja suurema tarbimisega isikute haigestumise risk oli märkimisväärselt erinev, ühes uuringus 30% ning teises lausa 61% väiksem. Suurem kiudainete tarbimine ja suur teraviljast pärit kiudainete tarbimine oli seotud ka põlvevalu märkimisväärsel vähenemisega.

Samas ei leitud kiudainetel mingit seost artroosi radioloogiliste tunnuste tekkimisega.

Uuringu autorite sõnul demonstreerivad nende kahe suure uuringu andmed kiudainete tarbimise kaitsvat mõju põlve sümptomaatilise osteoartroosi suhtes. 

Tänavu aprillis avaldati uuring selle kohta, et loomsete rasvade rohkus toidus suurendab osteoartroosi riski. Rottidel läbi viidud katses tekitas suure küllastunud rasvhapete sisaldusega toit loomadel metaboolse sündroomi ja osteoartroosi tunnused kõhrkoes ja subkondraalses luukoes.

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Telefon 51993733
online@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis