See kook ei sisalda grammigi võid, kuid on äärmiselt mahlane ja hõrk. Kristi, heade maitsete blogist .jazzino., jagab retsepti.

Kellele ei meeldiks üks suus sulav ja hea šokolaadikook? #inchocoladewetrust! Kahjuks kipuvad klassikalised tummised šokolaadikoogid olema tehtud pea võrdsetes kogustes suhkrust, võist ja šokolaadist, ning liiga tihti selliste kookidega maiustada ei saa.

Viimasel ajal on järjest rohkem hakatud mõtlema ka kuidas šokokookide rammusust veidi tervislikumaks tuunida, küll lisades peeti, musti konservube, banaani, avokaadot vms. Ka see retsept on klassikalisest koogist kaugel, samal ajal maitsele ei millegis järele andes.

Kuigi kook ei sisalda grammigi võid, on ta äärmiselt mahlane ning oma niiskuse saab hoopis kuivatatud ploomide püreest! Nisujahu asemel kasutasin riisijahu, kuid kui soovid, võid koogi ka tavalise jahuga teha, kogus jääb samaks. 

Muide, šokolaadist rääkides. Eelmisel nädalal käisin Prantsusmaal ammustel peretuttavatel külas, kelle poeg abiellus, ametilt chocolatier' ehk šokolaadimeister. Olen tema trühvleid ja tahvleid maitsnud mitmeid kordi ning pean tunnistama, et ikka ühe andeka prantsuse šokolaadimeistri üllitised on ikka, müts maha, imehead!

Nüüd on meie chocolatier' juba pea 5 aastat Hiinas Pekingis elanud ning endale sealt ka pruudi leidnud. Ühes õiges bretooni perekonnas ei ole aga mingit võimalust, et, kuigi Pekingis laulatatud, paarike Euroopas peiu vanematekodus üht kohalike traditsioonidekohast pidu samuti maha ei pea. 

Maitsestamata kreeka  jogurt ja värske maasika toormoos
Pulmapidu oli väga tore, vihma lädistas pool aega, nagu sellele suvele kohane, ning traditsioonide kohaselt ühe päevaga ei piirdutud. Järgmisel päeval oodati kõiki külalisi jätkupeole, kus lükati põrsas vardasse ning 70 inimest ühe pika laua taga kella 12st päeval õhtuni välja aperitiivi- ja veiniklaase kõlistasid. 

Prantsusmaa reisi ja söökide kohta teen kohe ka eraldi postituse, aga seniks, šokolaadikoogi retsept! Tõesti suussulav ning tummine, trühvline hõrk amps. Retseptiidee siit blogist.  


Gluteenivaba kelmikas šokolaadikook
nelinurkne brownie- või 24-cm lahtikäiv vorm

  • 4 muna
  • 250 g kivideta kuivatatud ploome
  • 50 g riisijahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 150 g suhkrut
  • 50 g magustamata kakaopulbrit
  • 200 g tumedat šokolaadi
  • serveerimiseks maitsestamata kreeka jogurtit või vaniljejäätist ja marju või marjatoormoosi

Valmista kõige pealt ploomipüree. Selleks purusta kuivatatud ploomid koos 1 dl veega ühtlaseks. Sulata šokolaad ning sega kõik ained omavahel ühtlaseks. Vala küpsetuspaberiga kaetud vormi. Küpseta 180 kraadi juures umbes 40 minutit. Lase jahtuda ning serveeri koos vaniljejäätise ja marjadega. Kook säilib ka külmkapis.
Nädala mõnusaks alguseks Carlos Primero ja tema "Opez".

Vaata blogi lähemalt SIIT.

Jaga artiklit

Päevatoimetaja

Telefon 51993733
online@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis