Isamaaline pidupäeva juustukook krõmpsuva leiva-mandlipuruga ( Silja Luide)

Saabuva taasiseseisvumispäeva auks on toidublogija Silja Luide valmistanud isamaalise hõnguga pidupäeva koogiretsepti, milles kohtuvad kaks eestimaalaste suurt lemmikut – must leib ja toorjuust.

Koogile annavad magusust vahukoor ja valge šokolaad, mida tasakaalustavad värsked mustikad ja leiva-mandlipuru. Traditsiooniliste koostisosade maitsemeeli paitav kombinatsioon pälvib kindlasti sööjate kiidusõnad.

Krõbeda leiva-mandlipuru valmistamiseks läheb vaja: 70 g jahvatatud mandleid, u 200 g (6 viilu) Fazeri musta leiba, 50 g pruuni suhkrut, 50 g külma võid

Valmistamine: Jahvata mandlid köögikombainis ja vala teise kaussi. Aseta neljaks murtud leivaviilud samuti köögikobaini, lisa suhkur ja purusta ühtlaseks puruks. Vala jahvatatud mandlid tagasi ja töötle veel pulse-režiimil u 10 sekundit, kuni moodustub ühtlane suuremate tükkideta puru. Tükelda või, lisa kuivainetele ja töötle ühtlaseks.

Laota neljandik purust küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta ahjus 160 kraadi juures 12-16 minutit (paaril korral segades), kuni leivapuru on ühtlaselt pruunistunud ja hakkab krõbedaks muutuma. Võta plaat ahjust ja lase leivapurul täielikult jahtuda (puru muutub jahtudes veelgi krõbedamaks).

Ülejäänud kolm neljandikku purust suru ühtlase kihina 22-24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi põhja (põhi võiks eelnevalt olla kaetud küpsetuspaberiga, samuti vormi ääred). Aseta koogivorm täidise valmimise ajaks külmkappi tahenema.

Juustutäidise valmistamiseks läheb vaja: 600 g toasooja toorjuustu, 70 g peensuhkrut, 200 g mustikatükkidega valget šokolaadi, 2 dl (1 pakk) vahukoort, 3-4 želatiinilehte, u 100 g mustikaid, mündilehti

Valmistamine: Vahusta toasoe toorjuust suhkruga ühtlaseks kreemiks. Haki šokolaad, sulata vesivannil ja sega, samal ajal kreemi vahustades, toorjuustukreemi hulka.

Želatiinilehtedega käitu vastavalt pakendi juhistele ehk leota külmas vees 5 minutit, pigista kuivaks ja sulata väheses keemiseni kuumutatud vees, kui ette ei ole teistmoodi nähtud. Kui soovid pehmema sisuga kooki, kasuta kolme želatiinilehte; kui kõvemat tarretunud täidist, siis on neli tükki paras kogus.

Lase želatiinisegul pisut jahtuda ja sega see, samal ajal vahustades, samuti juustusegu hulka. Vahusta külm vahukoor tugevaks vahuks ja sega õrnalt spaatliga alt üles tõstes juustukreemi hulka. Vala segu vormi leiva-mandlipõhja peale, silu pind, puista peale mustikad, suru neid pisut täidisesse ja aseta  vähemalt kolmeks tunniks külmkappi.

Tahenenud kook aseta serveerimisalusele, puista peale jahtunud leivapuru, soovi korral ka mustikad ja (hakitud) mündilehti ning hoia serveerimiseni külmkapis.

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Kristin Aasma
Telefon 51993733
kristin.aasma@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis