(PantherMedia / Scanpix)

Jõhvikat kutsutakse kodumaiseks supermarjaks ning mitte asjata – C-vitamiinirohked marjad tugevdavad immuunsüsteemi ning aitavad pidurdada paljude haiguste arenemiseks vajalike bakterite arengut.

Just praegu on jõhvikate korjamiseks parim aeg, seepärast tasub lähipäevadeks planeerida mõnus jalutuskäik rabasse ning sealt neid maitsvaid marju kaasa korjata. Lisaks marjadele saab rabast kaasa ka hea tuju ning punased põsed.

Miks jõhvikad siis head on?

• Jõhvikad tugevdavad organismi. Seepärast kasutataksegi jõhvikat külmetuse korral, palaviku alandamiseks ja organismi tugevdamiseks.

• Jõhvikas on korralik vitamiinipomm – see sisaldab palju C-vitamiini, B1-, B2- ja B3-vitamiini ja beetakarotiini, millest tehakse A-vitamiini. Mineraalainetest leidub jõhvikas eelkõige kaaliumit, kaltsiumit, magneesiumit ja fosfaati.

• Jõhvikate söömine kiirendab ainevahetust, aidates ka kiiremini kaalust alla võtta.

• Jõhvikate söömine parandab seedimist.

• Jõhvikad on bakterivastase toimega. Need desinfitseerivad soolestikku ja magu ning soodustavad bakterite väljutamist organismist.

• Regulaarne jõhvikate tarbimine kaitseb kuseteede- ja neeruhaiguste eest, aga samuti tapab Helicobacter pylori, mis võivad esile kutsuda maovähki ja –haavandeid.

• Jõhvikas sisalduv bensoehape on hea veeväljutaja

• Jõhvikamahlas leiduv aine proantotsüaniid ei lase hambakivil tekkida.

• Jõhvikad hoiavad vere kolesteroolitaseme normis ning parandavad vereringet.

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Telefon 51993733
online@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis