Reggiano parmesani juust Itaaliast Parma maakonnast. (VIDA PRESS)

Trennitegijad-musklikogujad vajavad iga päev sadade grammide kaupa valku. Tuleb välja, et lisaks heale maitsele ja luid tugevdavale kaltsiumile sisaldab ohtralt valku ka selline tavapärane toiduaine nagu juust. Eriti proteiinirohked on just kõvad juustud. Men’s Fitness on koostanud ülevaate juustusportidest, mis kõige paremini sobivad jõusaalikülastaja menüüsse. Aga kindlasti ka laiskvorstidele õhtuse õlle ja telekavahtimise juurde. 

1. Parmesan

See kõva, pähkline ja soolakas juust on omasugustest kõige kõvem valguallikas. Supile või pastale riivitav või eraldi snäkina manustatav parmesan sisaldab ühe untsi ehk 28 grammi kohta 10 g valku.

2. Romano

Teine kõva ja enamasti muule toidule peale riivitav juust, terava soolaka maitsega. Itaalia romano juustu tehakse lambapiimast ja nimetatakse pecorino'ks, lehmapiima-romano on maitselt veidi pehmem. Üks väike annus sisaldab 9 g valku.

3. Väherasvane Šveitsi juust

Magus pähkline maitse, sobib näiteks võileivale või omleti sisse. Untsi kohta 7,5 g valku.

4. Väherasvane Cheddar

Kuubikud, viilud, riivjuust – sõltumata vormist üks suupärasemaid. Sõltuvalt Cheddarist sisaldab untsi kohta 5,5-7,5 g valku.

5. Rasvavaba mozzarella

Pehme maitsega juust, mis eriti hästi sobib tomati ja palsamäädikaga salatiks. 7 g valku.

6. Gouda

Kerge magusapoolne kollane kitsejuust, mis lisaks muule on ülihea K2-vitamiini allikas. 7 g valku untsi kohta.

7. Provolone

Kreemine magus juust, mis sobib iga roa juurde, piimatootesõbra unistus. 7 g valku.

8. Gruyère 

Tugev, ent samas kreemjas Šveitsi lehmapiimajuust, sobib hästi söömiseks koos oliividega. 7 g valku.  

9. Kõva kitsejuust

Pähkline, magusapoole ja tugeva maitsega „vana“ juust. 6 g valku.

10. Tavaline mozzarella

Kui sa rasvu või paksuksminekut ei karda, siis sobib sulle ehe mozzarella. 6 g valku.

11. Sinihallitusjuust

Kreeka jogurti sisse pudistatuna väga hea (dipi)kaste. 6 g valku.

12. Brie juust

Söö seda pehmet lehmapiimajuustu näiteks koos juurviljasnäkkide või täisteraküpsistega. 6 g valku.

13. Ricotta

Pehme, kohev, magus, hea kate röstitud täisterasepikule. Korralik A-vitamiini allikas. 3,2 g valku.

14. Kodujuust

Kaseiin tõstab vere aminohapete taset tasapisi ja hoiab kõhu kauem täis, samas aitavad selles elavad kultuurid kaasa soolikate heaolule. Üks unts annab 3 g valku.

Jaga artiklit

1 kommentaar

P
Priit  /   14:11, 8. okt 2017
"7 g valku" No mis mõttes, 7g paki kohta või KG kohta või ma ei saa aru, keegi seletaks !?

Päevatoimetaja

Triinu Laan
Telefon 51993733
Triinu.laan@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis