Toitumine

Viis nõksu, kuidas lapsed tervislikku suppi sööma meelitada 

Toimetas Silja Paavle, 9. veebruar 2018, 11:45
 PantherMedia/Scanpix
Supp on täisväärtuslik kõhutäis – tervislik, soojendav ja ühtlasi ideaalne viis peita noorimate toidukriitikute eest kasulikke köögivilju. Mis aga saab siis, kui kodus kasvab mudilane, kes puljongise kõhutäie peale nina kirtsutab?

Daily kaubamärgi all koolitoitlustust pakkuva Baltic Restaurants Estonia müügi- ja turundusjuht Tiiu Endrikson usub, et armastust erinevate toitude vastu saab lastele maast madalast õpetada koduköögis.

Samal teemal

„Laste arvamust peab kuulda võtma ja mõnikord ka kamaluga kavalust toiduvalmistamisesse lisama. Koolisööklateski võtame lastelt saadud tagasisidet tõsiselt ning tänu sellele oleme muutnud supid tummisemateks, lisanud menüüsse hooajalistest köögiviljadest valmistatud püreesuppe ning maitsestame toitu vaid värskete või kuivatatud ürtide ja vähese soolaga. Nii säilivad toidu naturaalsed maitseomadused, mida ka õpilased oskavad hinnata,“ selgitas Endrikson.

Laste soovidega arvestamine on populaarsete koolitoitude edetabelisse lennutanud frikadelli-, herne-, püree- ja boršisupi, selgub läinud poolaastal Daily teenindatavates sööklates üle 5000 õpilase seas läbi viidud koolitoidu uuringust.

Daily koolikokad teavad, kuidas supid lastele meelepäraseks teha ja jagavad neid kavalaid nippe ka kodus proovimiseks.

Uuri lapse lemmikmaitsete kohta

Uuri, milliseid koostisosasid soovib laps oma unistuste supis näha, katsetage koos ja nii võitegi jõuda ideaalse retseptini. Kui aga olete valmistanud supi ja laps selle eemale lükkab, siis küsige, mis seal teisiti võiks olla. Võib-olla meeldivad lapsele hapukamad maitsed, ehk pisut vürtsi või hoopis malbemaid maitseid. Kindlasti ei pea kokates piinlikult retsepte järgima. Kui ikka lapsele porgand ei meki, võibki kanasupp koosneda valgurohkest lihast, kartulitest ja rohelistest ubadest.

Maitsed olgu naturaalsed

Lapse maitsemeel on alles rikkumata ja mida vähem me neile tugevasti maitsestatud roogasid anname, seda enam puhtaid ja ka köögiviljaseid maitseid nad oma toidus tunda soovivad. Sestap keeda julgelt puljongit ise ning kasuta leeme maitsestamiseks vaid kuivatatud või värskeid naturaalseid maitseaineid.

Küsi lapse abi

Serveeri teistmoodi

Väiksemaid lapsi saab edukalt meelitada neile vähem meeldivamaid toitusid sööma põneva serveerimiskunsti abil. Kui kausi põhja on joonistatud mõni loom, siis tunneb laps vajadust ta sealt päästa ja sööb toidu parema meelega ära. Teise võimalusena serveeri supp lapse lemmiktassist. Suure tõenäosusega on see pisut väiksema suurusega ja toit saab kiiremini otsa. Põnevust pakub ka vanema kohvitassist söömine, sest see seostub keelatud kohviga ja laps ei suuda vastu panna võimalusele proovida sellest salapärasest tassist söömist.

Kaunista!

Lapsed on visuaalsed gurmaanid. Leia lapse lemmikkaunistused, lisa loovust ja valmibki imeline supp. Püreesupile sobivad saiakuubikud või krõbedad peekonilaastud, kanasupile võib värskeid ürte peale panna või hoopis sulajuustu. Laste suureks sõbraks on ka hapukoor – joonistage särtsakale boršile naerunägu ja meeleolukas söögikord on garanteeritud!

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2505
levi@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee