(PantherMedia/Scanpix)

Toitumisteadlased soovitavad päevas süüa kolm põhitoidukorda: hommikusöök, lõunasöök ja õhtusöök. Kiire elutempo juures tuleb jätta koht ka vahepaladele. Soovituslik on süüa iga 3-4 tunni tagant, nii on lihtne tagada hea stabiilne veresuhkru tase.

"Kui süüa liiga suures koguses või valet tüüpi süsivesikuid, mõjutab see veresuhkru taset negatiivselt ja ilmneda võivad ebameeldivad sümptomid nagu halb enesetunne, ainevahetuse aeglustumine, kaalutõus ning hormonaalse tasakaalu kõikumine," selgitab toitumisnõustaja Katri Merisalu Rimi terviseblogis ja toob välja kolm põhjust, miks vahepalasid põhitoidukordade vahele süüa.

Vahepalad on head ajutegevusele

Õiged vahepalad annavad väärtuslikku energiat ja toitaineid, mis aitavad keskenduda ning igapäeva toimingutega paremini hakkama saada. Aju tööks on stabiilne veresuhkru tase väga oluline. Näiteks on väga head ajutööd turgutavad vahepalad seemned ning pähklid.

Vahepalad ja tasakaalustatud toitumine

Tasakaalustatud toitumine on hindamatu väärtusega. Nii nagu iga toidukord peab ka vahepala koosnema kvaliteetsest toidukraamist saadud süsivesikutest, rasvast ja valgust.

Tihtipeale tehakse viga, kui valitakse vahepalad, mis on pigem suhkrurikkad ning tasakaal saab sellega rikutud. Sellised vahepalad põhjustavad kiire energialaine, mis natukese aja pärast asendub veresuhkru langemisega. Seejärel võivad aga ilmneda väsimus, keskendumisraskused, peavalud, pahurus, ärevus ning rahutus.

Õiged vahepalad on olulised kaalulangetamisel

Kui on soov kaalust alla võtta, on tervislikum süüa sageli ja väiksemate portsjonite kaupa. Tähtis on hoiduda suhkrurikastest vahepaladest ja jälgida, et vahepalad oleksid valitud tasakaalustatult, kuna see tagab stabiilsema veresuhkru taseme. Kindlasti tuleb vältida ’’nõiaringi’’ sattumist, kus on lihtne hakata näksima ning haarata vale vahepala järele.

Head variandid vahepaladeks Katri Merisalu soovitusel on:

  • Pähklid ja banaan
  • Hummus köögiviljadega
  • Maitsestamata jogurt õuna ja kaneeliga
  • Keefiri-vaarika smuuti tšiiaseemnetega
  • Rohelistest lehtköögiviljadest smuuti ehk ’’roheline smuuti’’
  • ’’Smuutikauss’’
  • Täisteraleib valgurikka määrdega: hummus, päevalilleseemnepasteet, maapähklivõi, baklažaanimääre jne
  • Tšiiapuding kookospiima ja marjadega
  • Toorbatoonid
  • Röstitud kikerherned

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Triinu Laan
Telefon 51993733
Triinu.laan@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis