Toitumine

Teadur Rain Kuldjärv: kiudaineid tarbitakse kaks korda vähem kui peaks (10)

Toimetas Liina Hallik, 4. juuni 2018, 14:27
Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse teadur Rain Kuldjärv  Eneli Riim
Pole mingi uudis, et meie keha vajab tõrgeteta toimimiseks täisväärtuslikku toitu. Millest see aga täpselt koosnema peaks ja mida vältida? 

Lisaks mineraalidele ja teistele organismi toetavatele ainetele, nagu foolhape, kaalium, raud ja seleen, vajab organism ka ohtralt kiudaineid. Toidu- ja fermentatsioonitehnoloogia arenduskeskuse teadur Rain Kuldjärv toob selgust suhkru ja kiudainetega seotud tõdedesse, millest igapäevaelus lähtuda. 

  • Geneetiliselt on inimestel erinev maitsemeel ning reeglina ei osata maitse järgi hinnata, kas toidule on lisatud suhkrut ja kui palju on toidus kiudaineid. Sama tootegrupi toodetel on erinev koostis, seega tasub lugeda pakendiinfot. 
  • Lääne ühiskonna toit on rafineeritud, mis tähendab, et inimestel on kiudainetest puudus. Hinnanguliselt tarbitakse kiudaineid kaks korda vähem kui peaks. Täiskasvanu päevane soovituslik kogus kiudaineid on umbes 25-35 grammi. 
  • Kiudained on vajalikud mitmel põhjusel – need tekitavad täiskõhutunde ja toodavad soolestiku mikroorganisme, mis mõjutab omakorda kogu meie tervist. 

10 KOMMENTAARI

a
AJ 4. juuni 2018, 19:06
Üks asi on kiudainete tarbimine, teine on nende tarbitud kiudainete seeduvus seedetraktis. Soolestiku mikroobikogum peab olema suuteline neid "peenestama", vastasel juhul "kiudaine" läheb nagu tuli... Muutumatult või väga vähesel määral seeditult.
o
Optimist 4. juuni 2018, 18:40
Mina saan aru, et pean siis närima lina kiudu või köit?
Loe kõiki (10)

Põnevat ja kasulikku

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee