Toitumine

Hirmutav bakter: miks ei tohi süüa osasid maisiga köögiviljasegusid? (7)

Maarit Stepanov, 10. juuli 2018, 17:01
Köögiviljasegu, milles on mais. Foto on illustratiivne. Aldo Luud
Premia ja Härmavili teatasid hiljuti, et kutsuvad tagasi maisi sisaldavad tooted, sest need võivad olla nakatunud listeeriaga. Mida see bakter inimesega teeb?

Veterinaar- ja toiduameti (VTA) pressiesindaja Elen Kurvitsa sõnul võib bakteriga nakatunud tooteid süües saada listerioosi, mis avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmepõletiku või seedetrakti häiretena. "Listeeriabakter on looduses laialt levinud ja inimesed puutuvad sellega sageli kokku, kuid sellega ei kaasne ilmtingimata nakkust," ütleb ta. Riskigruppi kuuluvad Kurvitsa sõnul immuunpuudulikkusega inimesed. 

Kui tihti tuleb ette, et toiduained nakatuvad listeeriabakteriga? "Saastumist tuleb ette, kuid sellist olukorda esineb harva," ütleb Kurvits.

Samal teemal

Peavaluks mitmel pool Euroopas

Selgub, et maisi sisaldavate toodete tagasikutsumine ei puuduta ainult Eestit. Kurvitsa sõnul on hetkel teada, et Ungari ettevõttest, kus tooted võisid mikroobiga nakatuda, on toidukaupa turustatud ka teistesse Euroopa Liidu liikmesriikidesse. Kui palju on neid tooteid Eestisse jõudnud, pole VTA-l praegu andmeid.

Euroopa toiduohutusameti andmetel on listeeria kimbutanud Austriat, Taanit, Soomet, Rootsit ja Ühendkuningriike juba 2015. aastast saati. Asja uurinud eksperdid on avastanud, et kõik tuvastatud listeeriabakteritega seotud juhtumid viivad Ungaris asuva tehaseni. Selle toodangust on baktereid leitud nii käesoleval aastal kui ka möödunud ja ülemöödunud aastal. Toiduohutusameti sõnul näitab see, et hoolimata tehase puhastamisest ja desinfitseerimisest, pole bakterite tüved hävinud.

Üheksa surmajuhtumit

Toodete tagakutsumine võib toiduohutusameti hinnangul nakkusriski maandada, kuid sellest hoolimata ei saa välistada uute juhtumite ilmnemist, sest listeeriaga nakatudes võib haigusnähtude tekkeni kuluda isegi 70 päeva. Külmutatud maisi sisaldavatel toodetel on pikk säilivusaeg ning ei saa välistada, et need on ostetud ja ja halvasti läbiküpsetatult ära söödud juba enne, kui alustati tagasikutsumist.

15. juuni seisuga on Euroopa toiduametile teada 47 listeeriaga seotud haigusjuhtumit. Üheksal juhul on nakatumine lõppenud surmaga. Nakatumisriski maandamiseks tuleks tarbijatel tooted põhjalikult läbi küpsetada.

7 KOMMENTAARI

r
Room 11. juuli 2018, 16:22
Kes soovib seda maisisegu enda peal katsetada, peaks sõitma Kosele. Alles eile õhtul oli ühes kohalikus väikepoes see "Premia" Mehhiko salat müügis. V...
(loe edasi)
a
arvamus 11. juuli 2018, 12:16
Kuidas siis nii ,et VTA ei tea kus kohapealt millistest riikidest kui palju kaupa tuleb???Puudub ilmselt ülevaade ,kuigi on kõik salvestatav ja tänapäeva tehnika juures oleks nupule vajutamise vaev!!
Loe kõiki (7)

Põnevat ja kasulikku

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee