Terviseuudised

LISTEERIABAKTER ON LIIKVEL. Keda ohustab raske haigus listerioos?  (23)

Toimetas Sirje Maasikamäe, 11. juuli 2018, 12:47
Toiduainete kuumutamine aitab vältida listerioosi haigestumist.  Vida Press
Hiljut peatati osade külmutatud köögiviljasegude müük, kuna seal sisalduv mais võib olla saastunud listeeriabakteriga. Kus veel võib seda bakterit leiduda ja kellele on see ohtlik?

Listeeriabakter põhjustab haigust nimega listerioos. Listerioosi esineb harva, kuid suremus sellesse on suur - iga neljas haigestunu sureb. Haigus avaldub palaviku, meningiidi ehk ajukelmete põletiku või seedetrakti häiretena.

Listerioos ohustab eelkõige immuunpuudulikkusega inimesi, terved täiskasvanud ja lapsed haigestuvad harva raskelt. 

Kus leidub listeeriabakterit?

Listeriaabakterit võib leiduda kuumutamata toitudes: tooretes puu ja -köögiviljades, toores lihas ja kalas, pastöriseerimata piimas ja sellest valmistatud juustudes, aga ka ebapiisavalt kuumutatud toiduainetes. Ka kuumutatud toiduained võivad saastuda listeeriabakteriga. 

Miks on listeeria ohtlik?

Listeeriabakter on võimeline paljunema külmkapis seal hoitavatel saastunud toiduainetel, st toiduainete säilitamine külmkapis ei välista täiesti listeeria paljunemist. Listeeria säilib külmutatud ja kuivatatud toiduainetes kaua, isegi aastaid. Riskirühma kuuluvatele inimestel võib ka väike kogus listeeriat põhjustada raske haiguse. 

Kes haigestuvad kergemini listerioosi?

Listerioosi riskigruppi kuuluvad rasedad, vastsündinud, vanurid, inimesed, kellele on siiratud organid, immuunpuudulikkusega inimesed. Ka krooniliste haiguste põdejad (vähkkasvajad, diabeet, südamehaigused, AIDS, alkoholism).

Kuidas vältida nakatumist?
Riskigruppi kuuluvad inimesed peaksid külmutatud köögivilju enne söömist kindlasti kuumutama ja mitte sööma ebapiisavalt kuumutatud liha (ka mitte maitsma). Ei ole soovitatav juua pastöriseerimata piima ja sellest toodetud piimasaadusi, suitsutatud kala, toorest pesemata puu- ja köögivilja. Noad ja lõikelauad tuleb korralikult pesta pärast toorete toiduainetega tegelemist. Oluline on ka isiklik hügieen, eeskätt käte pesemine seebi ja veega.

Allikas: Terviseamet, Thl.fi

Samal teemal

18. juuli 2018, 16:21
SOOLENAKKUS KIIRTOIDUKETIST? McDonald’s peatas USA-s mitmes osariigis salatite müügi
10. juuli 2018, 17:01
Hirmutav bakter: miks ei tohi süüa osasid maisiga köögiviljasegusid?
9. juuli 2018, 12:34
ETTEVAATUST! Poodides müüdi ohtliku bakteriga saastunud aedviljasegu
6. juuli 2018, 16:42
Bakteriga saastumise oht: Härmavili maisi sisaldavad tooted eemaldati müügilt

23 KOMMENTAARI

L
Listeeriabakter hävib üle 70 kraadi kuumuse juures. See ongi sobiv temperatuur kuumsuitsulihale.
Mida nüüd küll veganid tegema peaksid, kui salatid ja puuviljad vaja läbi kuumutada?
i
inimkonnale 13. juuli 2018, 05:14
http://piibel.net/#q=Srk%2030
Jeesus Siirak 30:Tervisest
14 Parem olla vaene, k...
(loe edasi)
Loe kõiki (23)

Põnevat ja kasulikku

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee