Terviseuudised

VAARIKAD: uskumatult kasulik varrest marjadeni 

Toimetas Sirje Maasikamäe, 13. juuli 2018, 19:00
Kõige kasulikumad on vaarikad kohe värskelt süües. 
Maitsvad vaarikad on ülimalt tervislikud, kuuludes kindlalt tervislike marjade eliiti. Rahvameditsiinis on neid juba väga ammusest ajast kasutatud ka ravimina.

Vaarikamarjadest on leitud palju erinevaid happeid, suhkruid, vitamiine. Vaarikad teevad organismile head mitmel moel. 

  • Vaarikad aitavad parandada immuunsust. Neis on nii palju C-vitamiini, et 5 dl (250 g) katab päevase C-vitamiini vajaduse. Ka lehed sisaldavad C-vitamiini.
  • Vaarikad täidavad hästi kõhtu, kuna neis on palju aeglaselt imenduvaid süsivesikuid, mis hoiavad ka näljatunde pikalt eemal.
  • Küllastustunnet lisab suur kiudainesisaldus. Vaarikad kuuluvad kõige suurema kiudainesisaldusega marjade hulka.
  • Kuna vaarikas ei ole ei rasvu ega valke, sisaldavad need vähe energiat. Neid võib julgelt süüa kas või kogu päeva, kartmata paksuks minemist.
  • 2 dl (100 g) vaarikaid rahuldab viiendiku päevasest kiudainevajadusest.
  • Kõige kasulikumad on vaarikad kohe värskelt süües, kuid  ka keedistel, mahladel, kompottidel ja siirupitel on tervist tugevdav toime.
  • Rahvameditsiinis ei kasutata ainult marju. Ravitee saab nii marjadest kui ka vaarika lehtedest ja vartest. 
  • Vaarikatee on väga hea higistama ajav vahend. Seda kasutatakse  kõikvõimalike külmetuste ravimisel. Kuid tee leevendab ka peavalu ja väsimust ning alandab palavikku.
  • Kuna vaarikad sisaldavad väga palju kasulikke aineid, siis on neil inimese organismi tugevdav toime. Tugev keha jõuab aga ka ise palju paremini haigustekitajate vastu võidelda.
  • Mitmete tervisele kasulike ainete sisalduselt ületab vaarikas isegi maasikat ja mustsõstart.  
  • Inimene pole ainus, kes on vaarikast huvitatud. Vaarikas on suurepärane toit paljudele metsaelanikele. Karud ja paljud linnud söövad meeleldi vaarika magusaid vilju ning levitavad nii ka vaarika seemneid. 
  • Metsas kasvav harilik vaarikas on kultuursortidest kasulikum.

Allikad: Kunto Plus, bio.edu.ee

Samal teemal

20. juuli 2018, 18:00
MUST SÕSTAR: meie aedade supertoit
20. juuli 2018, 12:23
NÜÜD SÖÖ MARJU! 6 põhjust, miks peaks sööma marju
10. juuli 2018, 00:01
Anni Arro: „Ära rabele köögis! Suvi olgu kerge ja lihtne!“
9. juuli 2018, 17:33
MUSTIKAS: meie metsade tervendav võlumari

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee