Terviseuudised

ETTEVAATUST, SALMONELLOOS! Äge soolenakkus võib tabada nii kodumaal kui reisil (2)

Toimetas Sirje Maasikamäe, 19. juuli 2018, 13:32
Salmonelloosi iseloomustavad kõhuvalu ja äge kõhulahtisus. Vida Press
Salmonelloos on kõige sagedamini esinev bakteriaalne toidumürgitus, mis on levinud kogu maailmas. Pese hoolikalt käsi, kuumuta liha- ja munatoite ning vaata, mida sööd-jood!

Haigust tekitab Salmonella bakter, mida võib saada sellega saastunud toidust või joogist, aga ka haigelt inimeselt. Nakatumise tagajärjel tekib äge enterokoliit palaviku, kõhu- ja peavaluga, kõhulahtisusega, iivelduse ja vahel ka oksendamisega ning kujuneb vedelikukaotus. Nähud püsivad neli kuni seitse päeva. Raskematel juhtudel võivad kujuneda artriit, meningiit jm. Nõrga immuunsusega inimestel võib haigus kulgeda raskelt ja lõppeda surmaga.

Nakatuda võib ka rühmaviisiliselt

2017. aastal registreeriti Eestis 279 salmonelloosijuhtu, haigestunutest üle poole ehk 158 inimest vajasid haiglaravi. Kõige rohkem oli juhtumeid Raplamaal, järgnesid Hiiumaa ja Ida-Virumaa.

8 juhul haigestuti rühmaviisiliselt: oli viis kahe, üks nelja, üks 17 ja üks 12  haigusjuhuga.

Samal teemal

21 juhul oli nakatumine oletatavalt seotud reisimisega (Bulgaarias 3, Egiptuses 3, Filipiinidel 1, Gruusias 1, Hiinas 1, Hispaanias 1, Indoneesias 1, Küprosel 1, Mehhikos 1, Poolas 3, Türgis 2, Venemaal 1, Vietnamis 1, Tais 1).

Seost toiduga võib oletada 54 juhul, sealhulgas  kanaliha neljal juhul, muu liha kolmel juhul, munad või toormune sisaldav toit 23 juhul, kondiitritooted 18 juhul, piimatooted ühel juhul, kala ühel juhul, muu toit neljal juhul.

Kuidas levivad haigustekitajad?
Salmonellad paljunevad nakatunud inimese, looma või linnu seedekulglas. Inimene nakatub haige või bakterikandja (eriti ohtlikud bakterikandjad on toidukäitlejad) inimese, looma või linnu roojaga saastunud toidu (liha, munade jm) söömisel või toorpiima, vee joomisel.

Küllalt sageli levivad haigusetekitajad ristsaastumise teel, mil toores looma- või linnuliha puutub töötlemise käigus kokku valmistoiduga, näiteks salatiga, puu- ja köögiviljadega. Haiguse peiteperiood on 12-72 tundi.

Kuidas vältida nakatumist?
Tuleb täita isikuhügieeni, toiduhügieeni ja ohutu toidukäitlemise nõudeid. Tegelik salmonelloosi ennetamine algab looma- ja linnufarmis, kus tuleb vältida toiduloomade ja -lindude nakatumist salmonelloosi. 

Salmonelladega ristsaastumise vältimiseks:
• Hoia alati (ka külmkapis) looma-, linnu- ja kalaliha ning munad üksteisest eraldi.
• Kasuta võimalusel eraldi looma-, linnu- ja kalaliha lõikelaudu.
• Pese kõiki toiduvalmistamise vahendeid (nõusid, lõikelaudu, nuge jm) pärast seda, kui need on toore liha või munadega kokku puutunud, 
• Ära asetae valmistoitu nõudele, kus enne seda on hoitud toorliha või -mune.

Kuumuta liha- ja munatoitusid (Temperatuure tuleb mõõta toidutermomeetriga toidu sisemuses))

• Igat liiki loomaliha vähemalt +71° C, 
• Igat liiki linnuliha vähemalt +74° C, 
• Täidetud lindude valmistamisel võivad salmonellad mitte hävida. 
• Munasisaldusega road vähemalt  +71° C, 
• Toormunad tuleb keeta valge ja rebu täieliku kalgendumiseni. 
• Keedetud mune võib hoida toatemperatuuril kuni kaks tundi. 
• Kalaliha vähemalt +63°C. 
• Supi, kastme ja lihakastme korduval tarvitamisel kuumuta need keemiseni ning muud korduvtarvitamise toidud vähemalt +74° C-ni.

Allikas: Terviseamet

2 KOMMENTAARI

s
tahetakse katsetada selle leviku kiirust , kuid see võib osutuda surmavaks
r
19. juuli 2018, 14:51
Rahvas, kasutage tagumiku pühkimiseks paberit, mitte ärge tõmmake näppudega nagu n€€grid teevad.

Põnevat ja kasulikku

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee