Toitumine

Kuidas kuumal ajal toidu riknemist ära hoida ning mis kui kaua külmikus säilib? (7)

Toidutare.ee, 22. juuli 2018, 11:10
 Pixabay.com
 Suisel ajal teadagi isu pole just kiita ning sageli jääb söömaajast toitu kõvasti järele. Kui kaua võib neid alles hoida, arvestades seda, et toit saab kiiresti jahedasse viidud?

Toiduhügieen on kuumal ajal põletav teema, nagu selgus käesoleval nädalal ka ühe Tallinna-äärse eliitrestoraniga juhtunud kahetsusväärsest toidumürgituste saagast. Kuidas teha nii, et ise ei peaks ohtlike bakteritega rinda pistma?

Eeldused
Eeldus igale edukale toidusäilitamisele on selle valmistamise puhtus:

  • Pestud käed enne toiduvalmistamist.
  • Põhjalikult pestud tööpinnad enne (ja pärast) kokkamist.
  • Toiduained pole külmikus või laual asjata üksteisega kokku puutunud. See on vajalik, et vältida ristsaastumist.
  • Tooraine on tõepoolest värske. Kui sinu nina tabab lihalt väikesegi lõhnavääratuse, siis tuleb see tükk viia biojäätmete konteinerisse või komposti.

Põhimõtted

  • Säilitada saab pea igat sorti toitu, vaid väga toored road ei sobi selleks, nagu näiteks toorest lihast valmistaud bæuf à la tartar ehk maakeeli böff - mille söömine on kuumaga julgustükk omaette.
  • Säilitamiseks tuleb võtta õhukindlalt suletava kaanega anumad. milles toit kohe külma panna. Parimad on selleks klaasist anumad. Plastist anumate kasutusel tuleks jälgida, et põhja all oleks kood 5, mis tähendab toidukäitluseks sobivat tugevat plasti. Pole soovitatav panna toitu jahedasse samas nõus, milles seda valmistati, kui nad pole õhukindlalt suletavad.
  • Külma tuleb panna esimesel võimalusel. Ehk siis hetkel, mil soe roog on jahtunud toakuumuseni. Muidu teed oma külmikule ja seal olevatele teistele säilimist vajavatele roogadele karuteene, sest koormad külmetaja mootorit, ja tõstad kapi keskmist temperatuuri.
  • Suvisel ajal üleöö sooja kätte jäänud toit on kasutusõlbmatu. Väidetakse, et palavaga peaks toit jõudma jahedasse koguni kaks tundi pärast valmimist. Aalati nii karm olla ei saa - teeme siis nii, et enne uinumist viime säilitamisele minevad jäägid külmikusse või sahvrisse!

Toidud, mida hoida VAID päev-paar külmikus ÜLEMISEL (külmemal) lahtril:

  • Toores liha (millest hakata alles süüa tegema). Vaata, et liha ei puutuks kokku teiste toorainetega!
  • Kastmed ja valmis isekeedetud puljongid. Hoia õhukindlates anumates!
  • Värske kana ja kala ning mereannid. Hoidu ristsaastumisest!

Toidud, mida võib hoida kuni kolm-neli päeva külmikus:

  • Kuumtöödeldud vorstid ja singid.
  • Valmis liharoad ja ühepajatoidud, supid.
  • Küpsetatud kana, kanasašlõkk ja linnurihast pajaroad.
  • Pitsa.
  • Küpsetatud kala ning marineeritud kalatooted (sh avatud pakendiga).
  • Keedetud juurviljad

Kuni viis päeva võib külmikus hoida:

  • Korralikult läbiküpsetatud praelõike
  • Korralikult läbiküpsetatud grill-liha või sašlõkki

Enne uuesti söömist tuleks toitu kuumutada vähemalt 70 kraadini või enam. Nii hävitame suurema osa vastikuid baktereid.

Samal teemal

8. august 2018, 12:25
KUUMUS RIKUB TOIDU! Kui hoiad toite nii, siis pääsed toidumürgitusest
3. august 2018, 13:41
SUVISED TOIDUMÜRGITUSED: nakatumisi on tänavu pisut enam
24. juuli 2018, 16:01
HOIDU TOIDUMÜRGITUSEST! Kuumus muudab toidu kiiresti bakteripommiks

7 KOMMENTAARI

m
Mann 22. juuli 2018, 14:40
Toorest liha ,kala ,kana ei tohi üldse hoida külmiku ülemistel riiulitel.Põhjus on lihtne ,alumstel riiulitel olev toit võib saastuda kui ülevalt neile midagi peale tilgub eriti sel juhul kui alumisel riiulil olev toit ei lähe kuumtöötlemisele enne söömist .Elementaarne reegel mida paljud ei tea .
p
perenaine 22. juuli 2018, 14:37
rumal ja asjatundmatu jutt.
Loe kõiki (7)

Sisuturundus

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2505
levi@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee