Mesi aitab taastada jõudu pärast suuri vaimseid või füüsilisi pingutusi. (Vida Press)

Mesi on eriline toit, see on mineraalainete ja vitamiinidega rikastatud suhkrute segu otse loodusest. Mesi aitab uinuda, võitleb bakteritega ja aitab isegi vananemist aeglustada. 

Mee kasulikud omadused sõltuvad suures osas selle kvaliteedist, seepärast on väga oluline tarvitada head ja kvaliteetset mett. Põhjamaade mesi on hea, sest siin peavad mesilased mett rohkem “küpsetama”, et toota endale kaua säilivat energiarikast toiduvaru, kirjutab portaal Mesionhea.ee.

1. Maitsev ja kasulik magustaja. Mesi on asendamatu magustaja, mida võib kasutada lauasuhkru asemel paljudes toitudes ja jookides. Mesi sisaldab 69% glükoosi ja fruktoosi, mis on tervisele kasulikum kui valge suhkur. Teelusikatäis mett sisaldab 64 kalorit.

2. Tõhus energiasüst. Mesi aitab taastada jõudu pärast suuri vaimseid või füüsilisi pingutusi. Mesi aitab taastada lihaste energiat ja glükogeeni taset pärast trenni. Mees leiduvad lihtsuhkrud on kergesti omastatavad ja annavad mee söömise järel organismile kiiresti vabanevat lisaenergiat. Seepärast ongi mesi eriti kasulik õppuritele eksamite ajal ning sportlastele võistluste ja treeningute ajal, kuid mõjub kosutavalt ka haigusest kurnatud inimesele. Mesi aitab ka stressi maandada ja uinuda.

3. Vitamiinide ja mineraalainete allikas. Mesi sisaldab rohkelt inimese organismile kasulikke aineid, sh C-, B1–, B2-, B3-, K- ja A-vitamiini, mineraalainetest näiteks kaltsiumi, rauda, magneesiumi, seleeni, naatriumi, kaaliumi, fosforit, aminohappeid, vett, valku, ensüüme ja bioaktiivseid aineid.

3. Mesi aitab aeglustada  vananemist. Mees sisalduvad antioksüdandid on tõhusad vabade radikaalide eemaldajad kehas. Selle tulemusena saab turgutust ka immuunsüsteem.

4. Meel on antibakteriaalsed ja steriliseerivad omadused. Rahvameditsiinis kasutatakse mett nii sees- kui ka välispidiselt väga paljude haiguste puhul.

5. Abiks nahahoolduses ja haavahoolduses. Mee antibakteriaalne toime aitab hoolitseda haavade ja põletuste eest ning alandada ka paistetust ja hävitada kahjulikke baktereid. Mee erinevaid kasutusvõimalusi haavahoolduses ja meditsiinis laiemalt teadlased veel uurivad.

6. Mesi on ka hea säilitaja. Meel on hallitusseente arengut ja baktereid tappev toime, mett kasutatakse näiteks puuviljade ja marjade konserveerimisel ning ka marinaadides.

Jaga artiklit

2 kommentaari

R
raul  /   20:40, 1. aug 2018
ei saa aru miks sellise junniga mett tõstetakse,lusikaga palju mugavam
K
ka suitsuvorst aitab  /   17:44, 1. aug 2018
ning päästab isegi näljasurmast

Päevatoimetaja

Triinu Laan
Telefon 51993733
Triinu.laan@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis