Liha tuleb grillimisel korralikult läbi küpsetada. (Vida Press)

Kuumus kogub taas hoogu! Toidumürgituste üks põhilisi põhjusi on temperatuurivead toitude hoidmisel ja toiduvalmistamisel.

Kõige kiiremini hakkavad bakterid kasvama  +20 ja +40 kraadi vahel. Sellise soojusega muutuvad kergesti riknevad toidud juba mõne tunniga kasutamiskõlbmatuks.

Vaata, et külmakett ei katkeks

  • Vii toiduained poest kiiresti koju või kasuta külmakasti
  • Osta toiduained võimalikult lähedalt
  • Säti külmkapp piisavalt külmaks
  • Hoia kergestiriknevad toiduained külmas (alla +6 kraadi). Kala ja kalamari +3 juures või veelgi külmemas
  • Kui sul pole võimalust toite külmas hoida, siis ära söö kergestiriknevaid toiduaineid ja vali midagi muud
  • Ka vaakumpakendis ja marineeritud tooteid tuleb säilitada külmas
  • Ära kasuta toiduaineid pärast säilimisaja lõppu
  • Ainult avamata ja külmas seisnud toiduaine säilib kuni pakendil märgitud viimase säilimiskuupäevani           

Pea hügieenireeglitest kinni!

  • Pese käed alati enne toiduvalmistamist
  •  

    Pese käsi ka toiduvalmistamise ajal, eriti pärast toore liha ja kala kasutamist.

  • Pese käsi ka siis, kui hakkad pärast salati valmistamist valmistoitudega tegelema

     

     

  •  

    Kui näiteks matkal pole võimalik käsi veega pesta, siis kasuta antiseptilisi salvrätte

     

     

  •  

    Ära tee teistele süüa, kui sul on kõhutõve tunnused

     

     

  •  

    Pese enne söömist alati käsi

Toorele ja küpsetatud toidule eraldi nõud

  • Kasuta tooretele ja küpsetatud toitudele eraldi nõusid ja töövahendeid
  • Pese hoolikalt kõik liha grillimisel kasutatud nõud ja töövahendid, enne kui kasutad neid küpsenud liha juures
  • Ära kasuta toore liha marinaadi küpsel lihal

Küpseta liha läbi

  • Grilli või küpseta lihatooted korralikult läbi.
  • Ära maitse toorest hakkliha, näiteks kotletisegu. Eriti korralikult peab läbi küpsetama hakkliha, millest valmistad lastele toitu.

Jahuta toit kiiresti

  • Söö toit kohe ära või jahuta kiiresti
  • Ära hoia toitu toatemperatuuril
  • Kui sööd uuesti sama toitu, siis kuumuta see korralikult läbi

Ettevaatust vanade nõudega!

  • Kodus ja suvilas võib olla vanu nõusid, mille turvalisuses ei saa kindel olla. Turvalisem on jätta vana katkine ja kulunud keraamika kasutamata.
  • Ka uuemate asjade puhul tasub kaaluda, kas need sobivad toiduainetele. Näiteks suveniiriks toodud keraamiline kann või tass võib sisalduda pliid. Need sobivad vaid dekoratsiooniks.

Allikas: Evira.fi

Jaga artiklit

0 kommentaari

Päevatoimetaja

Telefon 51993733
online@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis