Kirsikompotti tehes tuleb seda kindlasti keeta, et mürkained haihtuksid. (Adriana Herbut / Freeimages)

Paari kirsikivi söömine pole ohtlik, kuid kui teha kirsikompotti valesti, võib kompotti hakata imenduma mürgine sinihape.

Kõigi luuviljaliste seemned sisaldavad amügladiini, nagu aprikoosi-, virsiku-, kirsi- ja ploomikivide tuumad; vähem õuna- ja toomingaseemned, pihlakamarjad, linaseemned ja loorberilehed, kirjutab portaal Kodus.ee Amügdaliin kuivalt ei ole mürgine, kuid vees vabaneb sellest väga mürgine sinihape.

  • Paari kirsi- või ploomiseemne söömine ei ohusta veel kedagi, kuid 100 ploomituuma söömine võib olla juba surmav. Sellepärast ei või puuviljade kivide seest seemneid toorelt, ilma kuumutamata süüa.
  • Kuna sinihape lendub, siis luuviljalistest kompotti valmistades tuleb seda kindlasti keeta, et mürkained haihtuksid.
  • Kui kividega ploomidele ja kirssidele valada peale lihtsalt kuuma siirupit, siis amügdaliin ei lagune: sinihape ei lendu, vaid imendub aeglaselt kompotisse ja võib söömisel põhjustada mürgitust.
  • Kõige ohutum on enne luuviljalistest moosi keetmist kivid välja võtta.

Jaga artiklit

1 kommentaar

M
mnjah  /   13:05, 15. aug 2018
see kogus sinihapet, mida mistahes kirsikompottidest on võimalik sisse süüa, on igal juhul nii tühine, et tõsiseid mürgistusnähtusi just sellest saada on pea võimatu. Me sööme sisse oluliselt mürgisemaid asju!

Päevatoimetaja

Marvel Riik
Telefon 51993733
marvel.riik@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis