Terviseuudised

HOIDU MÜRGISEST SINIHAPPEST! Mida teha, et kirsikivid poleks ohtlikud?  (1)

Toimetas Sirje Maasikamäe, 15. august 2018, 12:21
Kirsikompotti tehes tuleb seda kindlasti keeta, et mürkained haihtuksid.  Adriana Herbut / Freeimages
Paari kirsikivi söömine pole ohtlik, kuid kui teha kirsikompotti valesti, võib kompotti hakata imenduma mürgine sinihape.

Kõigi luuviljaliste seemned sisaldavad amügladiini, nagu aprikoosi-, virsiku-, kirsi- ja ploomikivide tuumad; vähem õuna- ja toomingaseemned, pihlakamarjad, linaseemned ja loorberilehed, kirjutab portaal Kodus.ee Amügdaliin kuivalt ei ole mürgine, kuid vees vabaneb sellest väga mürgine sinihape.

  • Paari kirsi- või ploomiseemne söömine ei ohusta veel kedagi, kuid 100 ploomituuma söömine võib olla juba surmav. Sellepärast ei või puuviljade kivide seest seemneid toorelt, ilma kuumutamata süüa.
  • Kuna sinihape lendub, siis luuviljalistest kompotti valmistades tuleb seda kindlasti keeta, et mürkained haihtuksid.
  • Kui kividega ploomidele ja kirssidele valada peale lihtsalt kuuma siirupit, siis amügdaliin ei lagune: sinihape ei lendu, vaid imendub aeglaselt kompotisse ja võib söömisel põhjustada mürgitust.
  • Kõige ohutum on enne luuviljalistest moosi keetmist kivid välja võtta.

Samal teemal

28. oktoober 2018, 19:00
NII MAGAD PAREMINI! 9 õhtust ampsu, mis toovad une
10. august 2018, 07:41
TERVISEAMET HOIATAB: mürgised marjad ja taimed ohustavad väikelapsi
20. juuli 2018, 21:51
RETSEPT | Kirsside ja kookoskreemiga šokolaadimuffinid

1 KOMMENTAAR

m
mnjah 15. august 2018, 13:05
see kogus sinihapet, mida mistahes kirsikompottidest on võimalik sisse süüa, on igal juhul nii tühine, et tõsiseid mürgistusnähtusi just sellest saada on pea võimatu. Me sööme sisse oluliselt mürgisemaid asju!

Põnevat ja kasulikku

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee