
Mõned toiduained sisaldavad palju suhkrut või neid on töödeldud sellisel viisil, et mikroorgamismid ei saa neis vohada.
Riis
Sel kuivatatud toiduainel on raske rikneda. Riisi veesisaldus on väga väike (vähem kui 0,6 %) ja mikroorgamismid ei saa seal kasvada.
Oad
Need on samuti kuivatatud toit. Oad püsivad perfektselt vähemalt kaks aastat.
Äädikas
Püsib sisuliselt igavesti, kuna mikroorganismid ei saa seal kasvada.
Tuunikalakonserv
Konserveeritud tooted püsivad kaua. Tuunikala töödeldakse juba pärast püüdmist, säilitada aitab ka konserveerimisel kasutatav vedelik (nt õli või kaste). Konservi kuumutatakse ja see on hermeetiliselt suletud. Avamata püsib konserv vähemalt neli aastat.
Sool
Soola on kasutatud sajandeid toiduainete säilitamiseks. Kui hoida soola jahedas ja kuivas kohas, on see praktiliselt riknematu.
Suhkur
Püsib aastaid perfektsena.
Mesi
Mesi on looduslik magustaja, mis sisaldab ka palju toitaineid. Sel on antibiootiline ja bakterivastane toime, mis aitab sel ka säilida. Mesi säilib aastaid.
Lahustuv kohv
Seda võid hoida tagavaraks nendeks päevadeks, mil su tavapärane kohv on otsas või kohvimasin on rikkis, sest see püsib kaua. Töötlemise tulemusena sisaldab lahustuv kohv vähe vett, mistõttu püsib aastaid riknemata.
Sinep
Kuna sisaldab äädikat, püsib vähemalt kaks aastat.
Oliivid
Püsivad konserveerituna vähemalt kolm aastat.
Liköör
Tänu etanoolile ja suhkrule püsib sisuliselt igavesti.
Allikas: BuenaVida
7 KOMMENTAARI