Suhkur püsib aastaid perfektsena. (Iphigenia / Freeimages)

Need toiduained on peaaegu riknematud. Nii et kui leiad mõne neist üllatuslikult  kapi- või sahvrinurgast, siis tasub mõelda kaks korda,  enne kui ära viskad. 

Mõned toiduained sisaldavad palju suhkrut või neid on töödeldud sellisel viisil, et mikroorgamismid ei saa neis vohada.

Riis

Sel kuivatatud toiduainel on raske rikneda. Riisi veesisaldus on väga väike (vähem kui 0,6 %) ja mikroorgamismid ei saa seal kasvada. 

Oad

Need on nagu riis kuivatatud toit ja püsivad perfektselt vähemalt kaks aastat.

Äädikas

Püsib sisuliselt igavesti, kuna mikroorganismid ei saa seal kasvada. 

Tuunikalakonserv

Konserveeritud tooted püsivad kaua. Tuunikala töödeldakse juba pärast püüdmist, säilitada aitab ka konserveerimisel kasutatav vedelik (nt õli või kaste). Konservi kuumutatakse ja see on hermeetiliselt suletud. Avamata püsib konserv vähemalt neli aastat.

Sool

Soola on kasutatud sajandeid toiduainete säilitamiseks. Kui hoida soola jahedas ja kuivas kohas, on see praktiliselt riknematu.

Suhkur

Püsib aastaid perfektsena. 

Mesi

Mesi on looduslik magustaja, mis sisaldab ka palju toitaineid. Sel on antibiootiline  ja bakterivastane toime, mis aitab sel ka säilida.  Mesi säilib  aastaid.

Lahustuv kohv

Seda võid hoida tagavaraks nendeks päevadeks, mil su tavapärane kohv on otsas või kohvimasin on rikkis, sest see püsib kaua. Töötlemise tulemusena sisaldab lahustuv kohv vähe vett, mistõttu püsib aastaid riknemata. 

Sinep

Kuna sisaldab äädikat, püsib vähemalt kaks aastat.

Oliivid

Püsivad konserveerituna vähemalt kolm aastat. 

Liköör

Tänu etanoolile ja suhkrule püsib sisuliselt igavesti. 

Allikas: BuenaVida

Jaga artiklit

8 kommentaari

E
Einoh  /   09:12, 15. sept 2018
Kas liköör on tõesti toiduaine?
K
kohvimasin on rikkis, sest see püsib kaua.  /   21:30, 13. sept 2018
Wt?

Päevatoimetaja

Triinu Laan
Telefon 51993733
Triinu.laan@ohtuleht.ee

Õhtuleht sotsiaalmeedias

Õhtuleht Mobiilis