Hea nõu

Kumb on väärtuslikum: vedel või tahke mesi? (12)

Toimetas Sirje Maasikamäe, 25. september 2018, 17:00
Kui mesi on kristalliseerunud, saab seda lihtsal viisil taas vedeldada – lase sel seista purgiga soojas vees umbes tunni jagu. Pexels
Kas mee väärtus kahaneb, kui see muutub tahkeks ehk kristalliseerub? Kas raviomadused säilivad?

Mesi on segu suhkrutest, veest, mineraalainetest ja õietolmust. Enamiku mees sisalduvatest suhkrutest moodustavad fruktoos ja glükoos. Nende kahe suhkru vahekord määrab ära selle, kui kiiresti mesi tahkub ehk kristalliseerub, kirjutatakse portaalis Mesionhea.ee.

Mida kõrgem on fruktoosisisaldus, seda kauem püsib mesi vedelana. Enamiku taimede nektarist tehtud meed hakkavad kaks kuud pärast vurritamist kristalliseeruma. On aga ka erandeid: näiteks rapsimesi kristalliseerub juba mõne nädalaga, ka võilillemesi muutub kiiresti tahkeks. Seevastu põdrakanepimesi jääb kauemaks vedelaks. Lehemesi võib jäädagi vedelaks. Ka kanarbikumesi ei kristalliseeru, vaid jääb omapäraselt sültjaks.

Kuidas mett vedeldada?

Mee maitse ega toitaineline väärtus ei sõltu mingil moel sellest, kas mesi on vedel või tahke ehk suhkrustunud. Mesi on ikka väga väärtuslik.

Vedel mesi meeldib sageli inimestele rohkem, see tundub isuäratavam ja seda on mugavam kasutada. Kui soovid talvel vedelat mett, hoia meepurke +3 kraadi juures, see aeglustab kristalliseerumisprotsessi. Laual või köögiriiulil hoia vaid koheseks tarbimiseks mõeldud mett. 

Kui mesi on kristalliseerunud, saab seda lihtsal viisil taas vedeldada – lase sel seista purgiga soojas vees umbes tunni jagu. Mee omaduste säilitamiseks ei tohi mee temperatuur tõusta üle 40 kraadi.

Samal teemal

28. oktoober 2018, 19:00
NII MAGAD PAREMINI! 9 õhtust ampsu, mis toovad une
17. september 2018, 20:18
Uudistoode köögis! Mesilasvahaga kaetud pakkekangad
13. september 2018, 17:30
ÜLLATAV! 11 toiduainet, mis on (peaaegu) riknematud
6. september 2018, 11:07
SUHKRU ASEMEL MESI: saada oma meeretsept suurele võistlusele!

12 KOMMENTAARI

ü
üle +25 26. september 2018, 22:08
kraadi ei tohi soojendada, edt maksimaalset kasu saada. aga üle 42 kraadi ei jää isegi vitamiinidest midagit järgi.
t
Tiit 26. september 2018, 11:18
Poolas tehakse 1 kg Eesti meest 3 kg mett ja siis toodakse Eesti kauplustesse uuesti müüki.
Kord vaatasin Poola mett kaupluses, loksus nagu pruun siirup.
Loe kõiki (12)

Põnevat ja kasulikku

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2233
tellimine@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee