
1. Kui süüa iga päev muna, teeb see haigeks
VALE
Keegi ei oska päris täpselt öelda, mitu muna on turvaline süüa. Südameveresoonkonna haiguste põdejatel ei soovitata siiski süüa üle 3-4 muna nädalas.Terved inimesed võivad süüa rohkem.
2. Kanamuna on kolesteroolipomm
NII JA NAA
Ühes munakollases on 230 mg kolesterooli. Kolesterooli sisaldavad kõik loomse päritoluga toiduained ehk seda on lihas, kalas ja rasvastes piimatoodetes. Kõrges kolesteroolitasemes ei saa süüdistada ainult munasid – eriti kui sööd neid koos peekoniga. Kui soovid süüa mune rohkem kui soovitatakse, tasub regulaarselt kolesterooli mõõta.
3. Kanamuna on hea valguallikas
ÕIGE
Kanamuna on tõesti hea valguallikas, sest üks muna katab 10% täiskasvanu päevasest valguvajadusest. Lihale ja kalale jääb see siiski alla. Klaas piima sisaldab umbes sama palju valku kui üks muna.
4. Võib süüa ka ainult munavalget
ÕIGE
Munakollast ei pea kolesteroolihirmus söömata jätma, kuid kes tahab kaalu jälgida, võib kollasest loobuda. Kanamunas on umbes 75 kalorit, millest munavalges on vaid 15 kalorit. Nii et kui jätta munakollane söömata, saab vajalikud valgud kätte, aga kaloreid vähem. Ühes munavalges on 4 g valku ja munakollases 3 g valku.
5. Oomega-3 munad on kasulikumad
ÕIGE
Kanade toitmisega on võimalik mõjutada mõnevõrra muna omadusi. Näiteks oomega-3 munad sisaldavad kolm korda rohkem kasulikke rasvhappeid kui tavalised munad. Ja neis on vähem kolesterooli kui tavalistes kanamunades.
6. Munadest võib ka loobuda
ÕIGE
Ükski toiduaine pole nii tähtis, et ilma selleta ei saaks hakkama. Oluline on tervik. Kui menüü on mitmekesine, siis ei juhtu midagi, kui muna ei söö.
Kui munad maitsevad, siis söö neid rahulikult – aga siiski mõistuse piires. Ja kui munad ei maitse üldse, pole ka vaja muretseda.
Allikas: Et-Lehti
5 KOMMENTAARI