Hea nõu

HEA NII KÕHULE KUI AJULE! Punane peet aitab nende tervisehädade korral (3)

Toimetas Sirje Maasikamäe, 8. oktoober 2018, 12:11
Peeti võib keeta ja küpsetada, aga väga kasulik on ka peedimahl.  Pixabay
On kümneid põhjusi, miks tasub süüa punast peeti. Missuguste tervisehädade puhul on see tuntud juurvili kõige kasulikum?

Punase peedi mõned väärt omadused pani kirja Nipiraamat 

  • Peet sisaldab suhkrut 8–12%, suhteliselt palju naatriumi, kaaliumi, magneesiumi, joodi, rauda, 1,5% valku, kiudainet, rasva, värvaineid, askorbiinhapet, B1-, B2-, P-, PP-vitamiini, foolhapet ning alkaloiditaolist ainet betaiini, mis reguleerib koliini teket ja parandab sellega maksa ainevahetust.
  • Loodusliku suhkru ja raua sisaldus peedis parandavad mälu ja kontsentratsioonivõimet ning stimuleerivad vereloomet.
  • Kaaliumil on südame rütmi normaliseeriv toime, magneesium alandab vererõhku ja aitab jalakrampide vastu, jood mõjutab rasva (ka kolesterooli) ainevahetust.
  • Kiudained ja orgaanilised happed stimuleerivad maosekretsiooni ja soole peristaltikat, seetõttu võib peeti kasutada ka spastiliste soolepõletike korral.
  • Peedis leiduv beetakaroteen muutub inimorganismis kasulikuks A-vitamiiniks.
  • Peedimahl on hea looduslik kõhulahtisti, uriini eritumist ja punaliblede teket soodustav ning immuunsüsteemi tugevdav vahend.
  • Peet on hea  kliimaksi, veresoonte lupjumise, rasvumise, kõrgvererõhu-, sapipõie- ja neeru-maksahaigete dieedis.
  •  Ka vere madala rauasisalduse puhul on peet abiks.

Pikemalt loe Nipiraamatust, kuidas on peet veel kasulik ja kuidas valmistada peeti nii, et selle tervisekasu oleks kõige suurem.

Samal teemal

8. oktoober 2018, 16:24
MURE SEEDIMISEGA: nii saad lahti kurnavast kõhukinnisusest ja gaasidest
8. oktoober 2018, 15:37
UUS TERVISEHULLUS: klaas sooja pissi tervistavaks hommikujoogiks
8. oktoober 2018, 10:32
PEREARST: 8+8+8 reegel aitab külmetushaigusi eemal hoida
2. oktoober 2018, 00:01
Viirushaiguste vastu võitlemine algab korralikust kätepesust

3 KOMMENTAARI

o
on 9. oktoober 2018, 07:16
marineeritud peeti tuleks valmistada korraliku õunaäädikaga ja seda haput pole ju nii palju vaja, vaid väga vähe, et saaks vaid kergelt hapukas, Kui p...
(loe edasi)
o
Oda 8. oktoober 2018, 17:41
Toorpeedimahl on ikka küll päris karm jook. Võib kurgu kuivaks võtta ja külmavärinad ihule.
Loe kõiki (3)

Sisuturundus

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
sirje.maasikamae@ohtuleht.ee

TELLIMINE JA KOJUKANNE

+372 666 2505
levi@ohtulehtkirjastus.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee